Apa lettem

Ki tudja a válaszokat?

2020. július 21. - teddike

Van pár kérdés, amire szerintem bárkit kérdezünk, biztosan más választ fog adni, mint az előző válaszadó. Tudom, ez így viccesen hangzik, de egy olyan embernek, aki szeret racionálisan, rendszerekben gondolkozva élni, elég nehéz elfogadni, hogy itt, jelen helyzetben, nincs biztos válasz semmire. Ez persze, egy másik oldalról nézve, a gyerek és mi, mint szülők oldaláról nézve akár jó hír is lehet, hiszen minden csecsemő más, és másra van szükségük, másképp érzik jól magukat. Ettől függetlenül a kérdések adottak:

  • Milyen hőmérséklet legyen a csecsemő / gyerek szobájában? 
    • 23 - 25, a legtöbb helyen ezt olvastuk, nálunk melegebb van. A gyerek, ettől függetlenül, ha tud és akar, alszik, max ledobja magáról a takarót.
  • Mikor lehet szellőztetni? Bent lehet amikor nyitva van az ablak, esetleg átvihetjük egy olyan szobába ahol már órák óta nyitva van?
  • Mikor lehet kimenni először sétálni, mennyit kell várni arra, hogy kimozdulhassunk közösen?
    • Mivel nyár van - hallottam több helyről - akár két hét után is ki lehet már menni sétálni. Tényleg? Biztos? A gyerek majd megmondja a saját kis nyelvén.
  • Kell venni mérleget? (Vagy hasonló kérdés volt, a baby monitor, de azt tudjuk, hogy kötelező.)

Itt időzzünk el egy kicsit, mert ez a kérdés, bár egyszerűnek tűnik, nem az. Mi első körben úgy döntöttünk, hogy nem lesz itthon mérleg. Nem akartuk magunkat azzal idegesíteni, hogy naponta többször mérjük a gyerek súlyát, valahogy úgy gondoltuk, hogy a baba majd fejlődik, hiszen enni kap, aztán majd a heti, havi vizsgálatokon úgy is megmérik. Mint kiderült, ez volt a rossz gondolkodás. Azóta van mérleg, szóval ez pipa, de mondom miért volt ez rossz döntés elsőre.

  • Mennyit eszik egy nap a csecsemő? Mennyit fejlődik egy nap? Mennyi a jó mennyiség és fejlődési súly?

Kérdések, amikre a mérleg nélkül esélyed sincs választ adni. Szóval, kaja előtt és után, mérleg, hogy lássuk mennyit is evett. Pár naponta ruha és pelus nélkül is mérni kell, hogy lássuk, mennyit fejlődik. Ha olvasgattok, kérdeztek, biztos vagyok benne, hogy nem egy választ kaptok, hanem mindenkitől mást. Borzasztóan idegesítő, mert folyamatos bizonytalanságban tartja a szülőket és jöhet az aggódás, vajon van elég tej?

Amikből mi főztünk, mert ahogy mondtam, mindenki szakértője a témának és mindenki tud valamit mondani.

  • Igény szerint, naponta 6-8 alkalommal legalább. 
  • Naponta legalább 500 - 600 gr. bevitele a fontos.
  • Naponta legalább, a csecsemő méretétől függően, 350 - 450 gr. között. 
  • A gyomra a csecsemőnek diktálja a tempót, na meg a kedve, hangulata és kitartása.

Tehát ha magasabb értékeket nézzük, nem állunk jól, ha a másikat, ahol már figyelembe kell(ene) venni a csecsemő súlyát, akkor minden rendben. Bizonytalanság, amiben nagyon nehéz megnyugtatni a feleségemet. Az már csak a hab a tortán, hogy az a bizonyos fejlődés milyen is legyen:

  • 250 gr hetente most még?
  • 20 gr naponta, de az csak 140 hetente, akkor most?
  • Két hét alatt nyerje vissza születési súlyát a baba - ezt értjük, egy hét után megtörtént.

A mindennapok most így néznek ki, még apasági szabadságon, összekötve pár nappal az éves keretből, hogy beálljanak a dolgok itthon, de ez nehéz, mert ahogy látjátok fentebb is, nincs benne szabály, nincsenek határok és nincsenek fix dolgok.

A bejegyzés trackback címe:

https://becomingadad.blog.hu/api/trackback/id/tr6916038282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása